08 dec., 2018 Átadták a Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában 16. alkalommal vehették át a Prima Primissima Díjakat

More
28 nov., 2018 Magyarország a díszvendége a wroclawi könyvvásárnak

27. alkalommal rendezik meg akönyvvásárt

More
14 nov., 2018 Csütörtökön nyit a marosvásárhelyi könyvvásár

Erdély legnagyobb magyar könyves rendezvénye

More
12 nov., 2018 Könyvritkaságokat adott vissza az OSZK

A ritkaságok tulajdonosa az evangélikus egyház

More
30 okt., 2018 Knausgard lesz a könyvfesztivál díszvendége

26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál – 2019. április 25-28.

More

Napi bulvár

 

dec. 15. hétfő

A lányok

Fél hatkor játszanak a lányok a spanyolok ellen. Remélem, megy majd nekik, jobban, mint az utolsó két meccsen Románia és Németország ellen. Ilyenkor baromira magyar tudok lenni. Üvöltés ritkán, zászlólengetés soha, szorongás inkább, hogy menjen neki, „nekünk”.

Általában egyedül nézem a meccseket, az asszonnyal nem lehet semmilyen meccset nézni, három perc alatt kiüt belőle a sportoló, elkapja a versenyláz, a végén kibukik, mintha ő veszítene. Most kényytelen vagyok átülni, két vesztes meccs után a harmadik túlzottan lehangolná. Én kevesebb szenvedéllyel, de szorítok a lányoknak. Jobban, mint a focistáknak bármikor. Görbicznek egymagában jobban, mint a teljes magyar labdarúgó válogatottnak.

Öt góllal is vezetünk. 17:12. Abban bízom, olyan rafináltak a lányok, hogy a két előző meccset direkt veszítették el a második félidőben, hogy az összes következő ellenfelet, köztük a spanyolokat, lépre csalják.  Ez történt. Rendes második félidővel: 28:21. Zácsik különdíja után merem magára hagyni az asszonyt a másik szobában.

Interjú

Tisztújítás után

Szeretnénk tovább növelni a taglétszámot. Fontos, hogy minél több kiadó tömörüljön az egyesülésbe, mert akkor még erőtel-jesebben tudjuk képviselni a könyvszakma érdekeit. Alapvető feladatunk a kis kiadók megmentése, akik a könyvszakma átstruk-turálódása és az Alexandra csődje miatt elvesztették árbevételüknek több mint a felét és ezáltal rendkívül nehéz helyzetbe kerültek. Nagyon fontos lenne a számukra anyagi támogatást kiharcolni, hogy ne vesszen el az a szellemi tőke, amivel ők rendelkeznek.

Gál Katalint, az MKKE elnökét
Lafferton Kálmán kérdezi

Kritika

Totális színház

Mostantól a kultikus helyet egy emlékezetes kiadvány örökíti meg: a Csíksomlyói passió összefoglaló címen ismert monumentális szabadtéri előadás súlyos, képi és szöveges emlékezetét rögzíti oly módon, hogy egyszerre a vallási, a nemzeti és iskolatörténeti hagyományok, kultúránk horizontján a néptánc, -dal, -költészet és színjátszás egymásba épülését is megrajzolja. A két Somlyó-hegy közti Nyeregben megvalósult egyszeri esemény legfőbb létrehozói részben élményeikről vallanak, részben szakmai magyarázatokkal egészítik ki a kiváltságos alkalommal óriási méretűre növelt és a tájba szervesült színpad látványosságait.

Szász László könyvajánlója

Tudósítás

Átadták a nagydíjat

„Japánban volt alkalmam látni, hogy mennyire egységesek, akárha valami égi vízmérnök rajzolta volna ezeket a bizonyos csatornarendszereket, és mégis mennyire egyéniek, hogy úgy mondjam, háztájiak ugyanakkor. Szerettem nézni, ahogy a rizstermesztő földművesek felgörgetik súlyos nagy köveiket, ráengedik a hegyi patakok vizeit a földjeikre, majd visszagörgetik őket, kisebb réseiket saját gönceikkel, gúnyájukkal dugaszolva el.” – Tolnai Ottó

Vickó Árpád kapta a Balassi Műfordítói Nagydíjat

2018. IV. szám

Téli könyvvásár – katalógus