Merkel és Macron megnyitotta a Frankfurti Könyvvásárt

Elkezdődött kedden a 69. FrankfurtiKönyvvásár, a világ legnagyobbkönyvszakmai találkozóját Angela Merkel és Emmanuel Macron, a házigazda Németország kormányfője és a díszvendég Franciaország államfője nyitotta meg.

Az egykori NDK-ban felnőtt német kancellár köszöntőjében a vasfüggöny leomlása előtti időkre utalva hangsúlyozta: aki átélte, hogy a hatalom korlátozása miatt nem olvashat elkönyveket, amelyeket szeretne, az teljes szívvel küzd akönyvekben is megtestesülő szabadságért.

A társadalomnak szüksége van az írókra, hogy ötleteket adjanak és hidakat építsenek a mai világban, amelyre jellemző, hogy sokan a nyitottság helyett "elbujdokolnak saját országukba és saját világukba" - fogalmazott Angela Merkel.

Akönyvvásáron műveivel megjelenő valamennyi szerző hozzájárul ahhoz, hogy Európa mind erősebbé váljék. Ezt mutatja a német-francia kapcsolatok története is, hiszen a háborúk és viták ellenére a két ország kultúrája folyamatosan megtermékenyíti egymást, amivel Európa fejlődését is előmozdítja – tette hozzá Angela Merkel.

Aláhúzta, hogy a szerzői jogok védelme a digitális átalakulás miatt egyre nehezebb. Az élet szinte minden területét átható változásban egyensúlyt kell teremteni a digitális jövő és a kulturális, szellemi teremtő erő között, de ezt a feladatot még nem sikerült megoldani az Európai Unióban törvényi szabályozással. Ezért a könnyvásár arra is jó alkalom, hogy a francia elnökkel "együtt tovább törekedjünk az európai megoldásra" – mondta  Angela Merkel.

Kiemelte: nem szabad megengedni, hogy az EU lemaradjon a digitalizációban a világ más nagy térségei mögött.

Emmanuel Macron köszöntőjében hangsúlyozta: a nyelv a többi nyelvvel kialakuló kölcsönhatásból meríti önazonosságát, ami azt mutatja, hogy a sokszínűség gazdagság. Mint mondta, "tévedünk, ha azt hisszük, hogy értékeink védelme érdekében be kell zárkóznunk".

„Küzdenünk kell kultúránkért éskönyveinkért, mert kultúra nélkül nem létezhet Európa” – mondta a francia államfő.

Felvetette, hogy ki kellene alakítani az egyetemek egy új típusát, az úgynevezett európai egyetemet, amelynek révén a fiatalok szabadon mozoghatnak országok és nyelvek között.

Az ötnapos vásáron több mint száz országból nagyjából 7100 kiállító vesz részt. Csaknem 40 ezer alkotást mutatnak be hagyományos vagy digitális formátumban. A díszvendég Franciaországból a leghíresebb kortárs szerzők személyesen is megjelennek, köztük Michel Houellebecq és Yasmina Reza. A német kiadók 155 francia mű fordítását jelentették meg a vásárra, amelyen a francia nyelvterület 269 kiadója vesz részt.

A frankfurtikönyvvásár az első három szakmai nap után irodalmi fesztivállá alakul át. A szervezők a tavalyihoz hasonlóan nagyjából 300 ezer vendégre számítanak. Több mint 4 ezer felolvasást, konferenciát, író-olvasó találkozót szerveztek nekik például Dan Brown, Ken Follett és Nádas Péter részvételével.

A korábbinál nagyobb, különleges látványelemekből épített stand várja a magyar irodalom kedvelőit a FrankfurtiKönyvvásáron a Balassi Intézet Publishing Hungary programjának köszönhetően – közölte az intézet szerdán az MTI-vel.

A FrankfurtiKönyvvásárt kedd este nyitotta meg Angela Merkel és Emmanuel Macron, a házigazda Németország kormányfője és a díszvendég Franciaország államfője.

A magyar stand új arculatát a kassáki modernizmus és a 21. század találkozása ihlette, Kassák Lajos születésének 130., halálának 50. évfordulójára emlékezve – olvasható a Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet tájékoztatójában.

Az összegzés szerint a korábbi 100 helyett idén 130 négyzetméteren várja a magyar stand a kortárs magyar irodalom iránt érdeklődőket a legkiemelkedőbbkönyves eseményen, ahol idén először a KKM-Balassi Intézet Publishing Hungary programja finanszírozza a magyar megjelenést. Mint az közismert, a magyar irodalom egyik legfontosabb nemzetközi közvetítője a németkönyvpiac, s a legjelentősebb szakmai esemény a FrankfurtiKönyvvásár, ahol az idén több mint 7000 kiállító standja található meg.

A magyar stand a Németországban képzőművészként közismert Kassák Lajos legjellemzőbb formaelemeiből, a modernizmus tipikus anyagainak felhasználásával készült a paradigma: ariadne cég tervezésében. A kiállítótér nemcsak nagyobb és látványosabb, hanem idén először arra is lehetőség nyílik, hogy a magyar szerzőket népszerűsítő programok ne külső helyszíneken, hanem a standon belül kapjanak helyet.

A FrankfurtiKönyvvásár irodalmi programját a vásárra megjelenő kortárs és klasszikus szerzők műveiből állították össze a szervezők, így a Publishing Hungary program finanszírozásában és szervezésében megismerheti a közönség Bartis Attila, Kiss Tibor Noé és Szőcs Petra alkotásait. Térey János, Átkelés Budapesten címűkönyvéről, fordítójával, Wilhelm Drostéval beszélget. Temesi Ferenc idén magyarul újra kiadott Por című kötetét pedig Száraz Miklós György mutatja be. A 2016-ban elhunyt világhírű író, Esterházy Péter Hasnyálmirigynapló című kötetét Jörg Morgenau irodalomtörténész méltatja, majd levetítik az íróról készült emlékfilmet.

A vasárnapig tartó németországikönyves eseményen a Balassi Intézet Publishing Hungary programja mellett a MagyarKönyvkiadók ésKönyvterjesztők Egyesülése is szervez eseményeket.

MTI

ÚKP 2018/4. (LEGFRISSEBB LAPSZÁMUNK OLVASÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!)

 

UKP 2018 12 hatter