Elsőregényes amerikai szerző kapta a ManBooker-díjat

A végleges listára felkerült három elsőregényes szerző egyike, az amerikai George Saunders vehette át kedd este Londonban a ManBooker-díjat. Ő a második amerikai író, aki a világ egyik legrangosabb irodalmi elismerésében részesült. Az 58 éves, texasi születésű, New Yorkban élő Saunders a Lincoln in the Bardo című regényéért kapta az 50 ezer font (csaknem 18 millió forint) pénzjutalommal és azonnali nemzetközi irodalmi hírnévvel is járó brit kitüntetést.

A díjat Kamilla cornwalli hercegnő, Károly brit trónörökös hitvese adta át a Guildhallban, a londoni pénzügyi központ, a City elöljáróságának fényűző palotájában. A díjazott, valós történetre alapuló mű 1862-ben játszódik egy washingtoni temetőben, ahol Abraham Lincoln elnök 11 éves fiát gyászolja. Lola Young zsűrielnök indoklása szerint Saunders könyve "elképesztően eredeti regény, szellemes, intelligens, mélységesen megindító narratívával".

A döntnökök öt órányi tanácskozás után, egyhangúlag ítélték az idei ManBooker-díjat Saunders könyvének. A jelöltek végső listáján Saunders mellett két további elsőregényes szerző, a szintén amerikai Emily Fridlund (History of Wolves) és a brit Fiona Mozley (Elmet) szerepelt. A zsűri elé került, hat nevet tartalmazó listára felkerült az amerikai Paul Auster 4 3 2 1 című művével, valamint a pakisztáni-brit Mohsin Hamid (Exit West) és a brit Ali Smith (Autumn) is.

Az 1968-ban alapított, először 1969-ben odaítéltBooker-díjat aBookerélelmiszeripari és nagykereskedelmi vállalat támogatásával hozták létre. A cégnek neve ellenére (book: könyv) semmi köze nem volt a könyvkiadáshoz.A díj főszponzora 2002 óta a Man Group nevű befektetési tanácsadó és alapkezelő csoport, amely azonban megtartotta az elismerés eredeti támogatójának nevét is; innen a jelenleg használatos ManBookerelnevezés.

A díjat annak idején azzal a céllal alapították, hogy az angol nyelvterület prózaírói is részesüljenek a francia Goncourt-díjhoz hasonló tekintélyű elismerésben. A kitüntetést korábban Nagy-Britannia, Írország és a Nemzetközösséghez tartozó országok szerzői kaphatták. Ezt a földrajzi megkötöttséget azonban három éve eltörölték, és azóta már csak az a feltétel, hogy a díjazott művet angolul kell megírni, és a könyvnek meg kell jelennie Nagy-Britanniában.

A ManBooker-díjat tavaly is egy amerikai szerző, Paul Beatty vehette át „The Sellout” című regényéért. Ő volt az első amerikai, aki ebben az irodalmi kitüntetésben részesült.

Kertész Róbert–MTI

ÚKP 2018/4. (LEGFRISSEBB LAPSZÁMUNK OLVASÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!)

 

UKP 2018 12 hatter