Megindul az Arany Medál-díj szavazása

Október 29-én, vasárnap elrajtol az Arany Medál-díj online szavazása. A magánszemélyi kezdeményezésből kinőtt kulturális közönségelismerés a kilencedik évada keresi azokat, akiket a szavazók az adott év legjobb művészi termései létrehozóinak ítélnek.

Az Arany Medál-díj kilencedik éve működik változatlan formában: szavazatát az interneten, illetve idén először a Bethlen Téri Színházban kijelölt szavazófelületen bárki leadhatja. A közönségnek egy hónap állt rendelkezésére, hogy november 29-ig online elküldje szavazatát az általa preferált művészekre. A díj létrehozásakor megfogalmazott feltételek szerint kizárólag élő személyre lehetett szavazni, és az elmúlt év alkotásaihoz, írók esetében kötetmegjelenéshez, színészeknél, rendezőknél pedig filmben, színpadi darabban nyújtott közreműködéshez kötött az érvényes szavazat. A szavazatokat az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. -ra várják. 

Mészáros Márton, az Arany Medál-díjat megálmodó kulturális újságíró a szavazás megkezdésének alkalmával úgy fogalmazott, szeretné, ha az idei évben a korábbi - gyakran tizenötezer szavazatot kitevő - adatokat is felülmúló voks érkezne be. A díjat hat kategóriában szavazza meg a közönség (az év írója, az év színésze, az én színésznője, az év rendezője, a legígéretesebb fiatal tehetség díja, életműdíj). Mint közölte, a díj nem jár pénzjutalommal, viszont a közönség elismerése sokat jelent a díjazottaknak, az életműdíjasoknak például a pálya összegzését, a közönségnek nyújtott évtizedes tevékenység megtérülését biztosítja, a fiatal színművészek mezőnyében pedig a jövő ígéretét és publicitás hoz. 

Az Arany Medál-díjat az elmúlt években írók közül Vámos Miklós, Dragomán György, Háy János, Száraz Miklós György, Németh Gábor is megkapta. Életműdíjat többek között a Nemzet Színészei közül Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Molnár Piroska, valamint Bánsági Ildikó és Halász Judit vett át. Színészek közül mások mellett Martinovics Dorinát, Hámori Gabriellát, Földes Esztert, Básti Julit, Thuróczy Szabolcsot, László Zsoltot, Gálffi Lászlót, Kulka Jánost, Márton Andrást díjazta a közönség. A legígéretesebb fiatal tehetségnek Osváth Juditot, Hartai Petrát, Szabó Erikát találták, míg a filmrendezők közül többek között Szász János, Zomborácz Virág, Fekete Ibolya, Till Attila vette át az egyszerű - hol szárnyas nőalakot, hol madarat formázó - trófeát. 

 

A közönségdíjnak idén először Farkas József magánvállalkozó személyében konkrét anyagi szponzora van, a díjazottak pedig egy üveg chardonnay-t kapnak a Kovács Nimród Borászat felajánlásából. Ugyanakkor a díj és az átadás struktúrája megőrzi korábbi szolid, intim jellegét. A díjátadót december közepén a szokott helyszínen, a hetedik kerületi Bethlen Téri Színházban tartják. Az esemény házigazdája Juhász Anna kulturális menedzser, irodalmár, a néhai Juhász Ferenc kétszeres Kossuth-díjas költő leánya. 

A közönség szavazatait erre a címre várják: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Bővebb információ a díjról és szavazásról:
Mészáros Márton – 0620 44 77 852 – Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Lelkes Anna - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

ÚKP 2018/4. (LEGFRISSEBB LAPSZÁMUNK OLVASÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!)

 

UKP 2018 12 hatter